Çayyolu Kickboks Egzersiz Sınıflandırılması
Bu yazımızda sizlere Çayyolu Kickboks Egzersiz Sınıflandırılması hakkında bilgiler vereceğiz.
Uygulanan egzersiz hareketlerini belirli bir sınıflama içerisine almak zordur. Bu yüzden egzersiz hareketlerinin uygulamada çok sayıda olmasından dolayıdır. Egzersiz sınıflandırmalarında kullanılan belirli ölçütler vardır. Bunlar:
1- Bu ölçütlerden ilk belirleyici harekete katılan vücut bölümü ve ağırlıklı olarak çalışan kas gruplarıyla tanımlanır. Baş, boyun, omuz, kollar, gövde, bacaklar, ayaklar, birleşmiş kas grupları hareketleri belirleyiciliğiyle ilk sırada yeralmaktadır.
2- İkinci belirleyici ölçüt egzersizin başlangıç konumuna göre belirlenmesidir. Burada vücudun denge konumuna veya başka bir değişle duruşuna göre belirginlik gösterir. Bu duruşlar harekete başlangıç ve bitişi teşkil eder. Ayrıca egzersiz hareketlerinin doğru bir şekilde yapılması bu temel duruşların iyice kavranmasına bağlıdır. Dengesiz ve uygun olmayan bir duruştan harekete başlamak, hareketin tam olarak yapılmamasında etkili olur.
Antrenmanlarda veya derslerde duruşların öğretilmesinin birçok avantajı vardır. Böylelikle öğretmen veya antrenör ders öncesi uzun açıklamalardan ve zamandan tasarruf etmiş olacaktır. Örneğin; diz üstü duruş, cephe duruşu denildiğinde bütün sporcular aynı duruşa geçerek pozisyon alacaktır.
Egzersizde Temel Duruşlar
Çayyolu Kickboks Egzersiz Sınıflandırılması nda temel duruşlar beş grupta toplanır. Bunlar:
1- Ayakta Duruşlar
2- Diz üstü duruşlar
3- Oturuşlar
4- Yatışlar
5- Bileşik duruşlar olarak sıralanmıştır.
Ayrıca yapılan bu çalışmada koşu, sıçrama ve sekmelerde ayrı bir grup olarak değerlendirilmiştir.
Ayakta Duruşlar: Ayakta duruşta çok sayıda egzersiz olasılığı bulunmaktadır. Örneğin; ayaktaki duruşlarda bacaklar bitişik duruş, adım duruşu, yana-öne-geriye hamle duruşu, süvari duruşu gibi çeşitleme olasılıkları da ayakta duruş olarak verilir.
Diz Üstü Duruş: Bu duruşta dayanak yüzeyi dizleridir. Ayakların sırtında alt bacağın ön kısmı dize kadar yerdedir. Ayrıca vücut dizlerden başlayarak dik bir doğru üzerindedir. Örneğin; bu duruşta kapalı diz üstü duruş, açık diz üstü duruş, diz üstü oturuş olarak çeşitlenebilir.
Oturuşlar: Bu duruşta dayanak yüzeyi kalçadır. Bu nedenle egzersizlerde ve günlük hayatta çok yer alan bir duruştur. Bacakların aldığı duruşa göre çeşitlenebilir. Örneğin oturuşlarda, uzun oturuş, bacaklar açık uzun oturuş, bacaklar bükülü oturuş, bağdaş oturuşu olarak sıralanmaktadır.
Yüz üstü Yatış: Gövdenin ön tarafı ve bacaklar yere dayalıdır. Kollar dirseklerden bükülü çene veya alın eller üzerine dayanır. Bu duruşa düz cephe duruşu da (şınav pozisyonu) dahil edilmiştir.
Sırt Üstü Yatış: Bu duruşta vücut yere dayalıdır.
Yan Yatış: Dayanak yüzeyi gövdenin yanı ve bacağın dış kısmıdır. Altta kalan kol boyun altına destek olmak üzere yan yukarı uzatarak. Diğer kol gergin olarak gövdenin yanında veya yere dayalıdır.
Bileşik Duruşlar: Dayanak yüzeyi birden fazla olursa buna da bileşik duruş denilmektedir. Bu duruşla, düz bank duruşu, ters bank duruşu, yan duruş, mum duruşu, olarak örnektir.
Koşular, Sıçramalar ve Sekmeler: Bu duruşlarda yürürken yapılacak hareketler, koşarak yapılan hareketler, sıçrama ve sekme hareketleri şeklinde bir gruplama yapılmıştır.
Bu duruşların tümüne ait egzersiz çeşitleri olmaktadır. Çayyolu Kickboks Egzersiz Sınıflandırılması adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.
İletişim
Ücretsiz deneme derslerimiz için bizlere 0530 877 8952 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Eryaman şubelerimiz için (Eryaman kickboks, eryaman pilates, eryaman yüzme) yine aynı telefondan ya da bağlantıların üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Çayyolu diğer branşlarımız (Çayyolu pilates, Çayyolu Yüzme, Çayyolu cimnastik)dir. Diğer yazılarımız içinse Makaleler sayfasından ulaşarak okuyabilirsiniz.